Site realizat in WordPress – Merita? Principalele avantaje vs cele mai mari dezavantaje

Platforma WordPress este una dintre cele mai populare platforme pentru site-uri de pe internet, mai ales ca e gratuita.

Este insa si cea mai buna? Si merita cu adevarat folosita?

Hai sa vedem in continuare!

Principalele avantaje ale platformei WordPress

wordpress-500x500

Numerele vorbesc – pe site-ul wordpress.org se mentioneaza ca 27% din toate site-urile de internet sunt realizate pe aceasta platforma. Nu am cum sa verific daca intr-adevar e asa sau nu DAR, din experienta proprie (empirica) un numar foarte mare de site-uri din Romania sunt realizate in WordPress. Pot spune clar ca este site-ul pe care il intalnesc cel mai des la noi in tara.

Daca nu era foarte flexibila si usor de folosit, nu cred ca platforma ar fi fost atat de populara. E adevarat ca mult nu inseamna neaparat bun, dar confera cateva avantaje majore.

Suport excelent si costuri mici cu intretinerea

Ganditi-va la o Dacie, mai ales din modelele mai vechi. Toata lumea se pricepe sa le repare. Fiind de departe cea mai populara platforma, exista foarte multi programatori/utilizatori care cunosc foarte bine modul in care wordpress functioneaza asa ca suportul este foarte usor de obtinut.

In plus, fiind foarte multi “mecanici” care se pricep, costul pentru modificari sau mentenanta este mai mic decat la alte tipuri de site-uri. Nu spun ca este foarte mic, doar mai mic decat la marea majoritatea platformelor.

Gama FOARTE variata de extensii (plugin-uri)

Este greu sa vrei o functie pe WordPress care nu a fost deja realizata de cineva pana acum. Daca ti-l imaginezi, probabil ca deja exista. WordPress.org spune ca exista aproape 50 de mii de plugin-uri care pot fi accesate si folosite. Cele mai populare dintre acestea au sute de mii sau milioane de instalari asa ca e cat se poate de clar ca exista o piata foarte bogata aici.

Extensiile ne ajuta prin faptul ca putem personaliza foarte usor site-ul nostru si ca de cele mai multe ori putem reduce semnificativ costul realizarii unui site. Decat sa platim pe cineva sa faca o functie, o putem instala gratuit sau sa platim un cost de maxim cativa zeci de dolari.

Excelenta pentru continut

Initial, WordPress s-a vrut a fi o platforma de blogging. Este foarte usor sa realizam articole sau pagini de continut, foarte usor sa le stergem sau sa le modificam si in general sa administram continutul site-ului. Un site de prezentare este putin mai mult decat un blog, asa ca pentru site-uri simple de prezentare este probabil cea mai buna platforma existenta. Luam in calcul si faptul ca se indexeaza foarte usor in Google.

Interfata foarte usoara si flexibila

Odata instalat, este foarte usor, chiar si pentru cineva complet atehnic, sa isi administreze continutul site-ului sau. Evident, exista si aspecte mai dificile ale administrarii unui site in wordpress, INSA management-ul continutului de zi cu zi (sa zic asa) este foarte foarte usor.

Se pot adauga foarte usor articole, se pot modifica pagini existente din site sau categorii, meniuri, etc… Asta inseamna costuri minime pe partea de administrare a site-ului.

Principalele dezavantaje ale site-urilor in WordPress

Acum, aspectele negative – pentru ca exista si probleme. O sabie cu doua taisuri este chiar gama foarte variata de extensii pe care le are platforma.

Numar prea mare de plugin-uri neverificate si insuficient testate

Da, stiu. Am spus ca numarul foarte mare de plugin-uri (extensii) este un avantaj. Si este! Cu conditia sa stii ce faci. Nu tot ce zboara se mananca. Nucleul platformei WordPress este foarte bine si eficient programat. Cand vorbim insa de o piata de zeci de mii de plugin-uri e clar ca NU toate vor fi la acelasi standard de calitate. Unele sunt foarte bune, altele… mai putin.

Din pacate ca intotdeauna unde exista o piata libera, vor fi produse bune, medii si slabe. Daca nu te pricepi si instalezi tot ce iti vine la indemana, poti face mai mult rau decat bine. Foarte multe din extensiile gratuite nu sunt bine testate si au greseli de programare. Altele sunt abandonate si nu mai sunt actualizate de ani – caz in care apar erori sau alte probleme.

In concluzie, pentru a naviga in oceanul de extensii gratuite pentru WordPress e necesara un pic de experienta. Din cate stiu, marea majoritate a problemelor de securitate sunt generate nu de platforma WordPress in sine, ci de extensiile prost programate/fara actualizari.

Necesita resurse mai mari de la server

WordPress este un site pe structura dinamica. Sa explic: un site in WordPress este construit cu ajutorul unei baze de date. Practic, de fiecare data cand accesam o pagina, ea nu exista efectiv, ci e construita pentru fiecare utilizator in parte. Exista multe avantaje, insa principalul dezavantaj este ca un astfel de site va consuma mai multe resurse din partea serverului. Problema cea mai mare apare atunci cand sunt foarte multi vizitatori simultan pe site. In acest caz, serverul trebuie sa construiasca pentru fiecare in parte pagina accesata.

Din acest motiv, multe din site-urile foarte mari (cu trafic foarte mare) renunta la aceasta platforma in favoarea unei solutii personalizate, care insa costa semnificativ mai mult.

Care este limita maxima pentru WordPress? Din pacate, raspunsul este foarte relativ si depinde de cateva variabile principale: cat de bine este intretinut site-ul, cat de multe (sau putine) extensii sunt instalate si cat de puternic (performant) este serverul care tine site-ul.

Pe site-ul wordpress.org – https://wordpress.org/showcase/ exista o lista cu site-uri mari construite pe aceasta platforma. Veti vedea ca sunt multe cu trafic mare, asa ca platforma poate fi impinsa la limite mari.

As traduce insa intrebarea: care este numarul maxim relativ care poate fi sustinut de WordPress CU un buget relativ normal. Evident ca daca am la dispozitie resurse financiare foarte mari, atunci pot impinge mult limitele maxime.

Personal, cred ca un site in wordpress cu un hosting mediu ca si pret si fara erori sau plugin-uri gresite, poate suporta fara probleme un trafic de 3-500 mii de vizitatori lunar. Cea mai mare problema nu este insa volumul total, ci numarul de accesari simultane.

Ca si volum efectiv, WordPress poate suporta usor peste un milion de accesari pe luna, DAR problema este ca, uneori, aceste accesari nu sunt distribuite uniform pe parcursul unei zile. Este foarte posibil ca la un moment dat sa avem pe site cateva sute de accesari simultane (poate de la o reclama, de la o stire preluata, o postare pe Facebook devenita virala, etc…). In acest caz site-ul se va incarca vizibil mai greu.

Daca insa nu avem un trafic de cateva sute de mii de vizitatori, in mod normal, cu un site bine intretinut si cu un host ok (4-8 eur/lunar) nu ar trebui sa ne facem probleme.

wordpress-2173519_960_720-400x300

Ceva mai dificil de utilizat in cazul magazinelor online

WordPress a fost gandita initial ca platforma pentru bloguri/site-uri de continut, nu magazine. Asta inseamna ca nu are nativ implementate o serie de functii absolut necesare unui magazin online, cum ar fi management-ul produselor, categoriilor de produse, descrieri, adaugari in cos, etc…

Din fericire exista WooCommerce!

WooCommerce este o extensie gratuita pentru WordPress, care ofera majoritatea functiilor necesare unui magazin online. Aspectul negativ este ca extensia vine cu o serie aditionala de setari si un set aditional de extensii (plugin-uri WooCommerce) care trebuie configurate. Este ceva mai dificil pentru cineva fara cunostinte sa gestioneze si acest aspect.

Strict ca platforma pentru un magazin online, WordPress nu este platforma cea mai simplu de utilizat.

In concluzie:

Daca suntem o companie mica sau medie sau daca nu avem un buget mare, atunci platforma WordPress poate fi alegerea numarul 1.

Chiar si in cazul unui magazin online exista cateva avantaje. Strict management-ul produselor (pe parte de client si administrator) poate fi mai eficient la alte platforme. Insa WordPress ofera o serie de avantaje datorita numarului foarte mare de plugin-uri. Marketing-ul, lucrul cu bazele de date, colectarea si gestionarea email-urilor si altele vor fi in general mai ieftine pe un site in WordPresss. Si, in plus, costurile cu intretinerea vor fi de asemenea in general mai mici.

Altfel spus alte aspecte care tin de promovarea unui magazin vor fi mai usor sau mai ieftin de implementat in WordPress.

Daca insa suntem o companie mai mare sau avem un trafic mare, atunci este posibil ca o platforma personalizata sa ofere o solutie mai buna sau mai eficienta decat WordPress.

Ad-Web - Agentie Marketing Online | Web-Design | Servicii Promovare Online | Tel: 0775.304.971