Top plugin-uri Esentiale pentru WordPress

Top Plugin-uri (extensii) esentiale pentru WordPress

Ce ar trebui sa instalezi aproape obligatoriu atunci cand faci un site!

WordPress este poate cea mai de succes platforma gratuita si open-source pentru realizarea site-urilor. O mare parte a acestui succes se datoreaza si comunitatii foarte mari, care in timp a creat mii si mii de extensii (plugin-uri) care complementeaza functiile platformei. Practic, cu wordpress, daca vrei o functie, foarte probabil cineva a facut-o deja si exista ca si plugin

download (1)

Totusi, nu toate plugin-urile sunt la fel de utile si de importante. Mi-am propus sa realizez o serie de articole in care sa prezint cele mai importante si utile plugin-uri pentru wordpress.

Intai, este cu adevarat vre-un plugin de WordPress Esential?

Ca sa fiu sincer 100%, nu exista cu adevarat plugin esential, in sensul ca platforma wordpress poate functiona fara nici un plugin instalat.

Insa, din punctul meu de vedere, DACA vrei sa ai un site care sa fie cat de cat profesionist ca aparenta, mod de comunicare cu vizitatorii (potentialii clienti) si ca eficienta de promovare, atunci AI nevoie de urmatoarele plugin-uri.

Contact Form 7

Original, contact form 7 este cunoscut si functioneaza in mare in principal ca un formular de contact. In realitate insa, Contact Form 7 indeplineste si alte functii care il fac un plugin esential pentru orice site.

Formular de contact

Inainte de toate insa, contact form 7 este un plugin care gestioneaza formulare de contact. Daca vrei sa ai un site cat de cat profesionist atunci cam trebuie sa exista o modalitate eleganta prin care vizitatorii tai sa poata interactiona CUMVA cu site-ul tau.

Prin contact form 7 poti gestiona in paralel formulare de contact pentru pagina de contact, cereri de servicii pentru diferite produse, formulare pentru pagini de inscriere si asa mai departe.

Practic, aproape orice interactiune pe care vizitatorii o au cu site-ul tau poate fi gestionata prin formulare specifice.

Gandeste-te ca ai o pagina in care se pot cumpara anumite produse. Ce e mai profesionist? Sa ii ceri utilizatorului “da un email” sau “da un telefon si cere” sau sa ii oferi un formular in care el sa introduca datele dupa care sa il suni tu pentru a finaliza tranzactia?

De asta contact form 7 e un plugin esential.

Gestionarea minimala a inscrierilor si a comunicarii

Faptul ca un vizitator s-a inscris la ceva sau a comandat ceva, nu e finalul povestii. Daca esti o firma cat de cat profesionista, trebuie sa gestionezi cat de cat profesionist comunicarea cu acel potential client.

Asta inseamna sa ii trimiti 1 sau 2 email-uri – fie email de confirmare, fie poate niste cerinte tehnice, fie pasii urmatori, fie sa ii trimiti anumite documente. Indiferent de caz, contact form 7 poate trimite automat email-uri catre cei care s-au inscris.

De exemplu: ai o pagina de unde se poate descarca un ghid gratuit, prin introducerea unei adrese si a unui nr de telefon. Daca nu ar fi ceva automatizat, vizitatorul ar trebui sa trimita datele, dupa care sa primeasca raspunsul tau cand o fi. Daca ai contact form 7, acest lucru poate fi facut automat:

 1. Pui formularul de inregistrare in pagina de descarcare
 2. Dupa ce utilizatorul se inregistreaza, el primeste automat pe email link-ul de unde poate descarca acel ghid
 3. Cineva de la departamentul de vanzare, poate primi si el automat un email, si poate incepe procedura de lucru cu acel potential client.

Totul automat, simplu si elegant.

Mecanism de generare a conversiei

Daca vrei sa imbunatatesti pe site-ul tau ceva, trebuie sa poti masura acel ceva. Cea mai simpla modalitate prin care se poate masura ceva pe un site este prin generarea unei conversii, care poate fi ulterior urmarita in Google Analytics, Adwords, Facebook, etc…

Cea mai simpla modalitate de generare a unei conversii este prin redirectionarea catre o pagina specializata de multumire – pagina care se cheama generic “Thank You Page”

Pagina respectiva trebuie sa nu poata fi accesata decat DACA utilizatorul completeaza cu succes formularul de inscriere.

Asta se poate face foarte usor prin contact form 7. Acesta are o zona speciala unde poate fi introdus un cod care se executa in caz de succes. Este suficient sa pui acolo o redirectionare catre pagina de multumire ( http://www.wptricks24.com/contact-form-7-redirect-after-form-submit/ ) dupa care poti monitoriza cati oameni intra efectiv pe acea pagina.

In caz de succes, se poate genera si un eveniment care sa nu presupuna redirectionarea, DAR, eu prefer aceasta varianta pentru ca poate fi folosita in mai multe platforme de advertising – nu doar GA. Aceeasi pagina poate fi folosita si pentru Facebook sau orice alta platforma.

Si asa vei putea masura foarte eficient cat te costa o conversie, ceea ce iti poate eficientiza mult campaniile de promovare. Poti folosi si pe Facebook, tipul de campanie pentru optimizare la conversie.

Si de asta cred eu, Contact Form 7 este un plugin esential pentru orice site care vrea sa respecte niste cerinte minimale de profesionism, comunicare eficienta si optimizare a reclamelor.

best-wordpress-plugins-featured-image

Mail Munch

MailMunch este la baza un plugin de colectare de adrese de email. El poate face semnificativ mai mult si chiar si daca ar fi doar un plugin de colectare de adrese, el tot ar fi in opinia mea un plugin esential.

Colectarea adreselor de E-mail

Orice business are nevoie de a-si atrage potentiali clienti si de a-si tine aproape clientii existenti. Unul din cele mai populare canale pentru asta este Email-ul. Dar, nu poti sa faci campanii pe email daca nu ai adrese de email. Si aici te ajuta foarte mult Mail Munch.

Plugin-ul in esenta administreaza pop-up-uri de diferite tipuri care apar si ofera utilizatorului posibilitatea de a se abona sau de a descarca ceva contra adresei de email.

Chiar si in versiunea gratuita Mail Munch poate sa:

 • Afiseze pop-up all screen (un pop-up pe toata imaginea)
 • Afiseze bare partea de sus sau jos a ecranului
 • Pop-up-uri in stanga sau dreapta , in sus sau jos
 • Pop-up-uri diferite pe diferite sectiuni ale site-ului tau
  • Poti afisa de exemplu cate un ghid tematic diferit pentru fiecare dintre serviciile tale. Rata de conversie va creste semnificativ asa. Sau, daca stii ca unele produse se adreseaza femeilor, poti oferi acolo ghid-uri pentru femei si pentru barbati in alta sectiune.
 • Toate cele de sus in acelasi timp. Nu exagerati totusi.

Comunicarea pe durata lunga cu potentiali sau actuali clienti si mentinerea imaginii tale vie in mintea lor se cheama retentie. In prezent, pentru marea majoritate a companiilor, email-ul este inca cea mai eficienta modalitate de retentie. Din cauza asta, Mail Munch este cred eu un plugin esential.

Promovarea promotiilor sau a evenimentelor speciale

Este imposibil ca din cand in cand sa nu fie ceva pe care sa vrei sa il comunici cu precadere vizitatorilor tai. Uneori ai promotii, alteori ai preturi foarte bune la un produs, sau ai concursuri sau ai CEVA ce vrei sa promovezi in mod special. Asta se poate face foarte usor cu Mail Munch.

Chiar si in versiunea gratuita, exista posibilitatea ca intr-o fereastra de pop-up sa nu afisezi box-ul clasic pentru colectare de email. Plugin-ul iti ofera posibilitatea de a insera un cod HTML care poate fi ORICE doresti.

Vrei sa ai un pop-up cu o promotie? Simplu. Fa o fereastra, selecteaza optiunea ce cod customizat si pune ce vrei acolo – poze,text, culori, link, orice. In loc de fereastra clasica de abonare poti avea orice tip de fereastra de promovare.

In mail munch poti administra in paralel un numar foarte mare de astfel de ferestre asa ca poti avea si promotii si colectare de email in acelasi timp.

Datorita optiunilor aproape nelimitate prin care pot fi configurate ferestrele de promovare, consider ca Mail Munch este un plugin esential pentru oricine vrea un site bine pus la punct pe partea de comunicare si user experience.

EVIDENT, exista posibilitatea de a fi ultra-agresiv cu aceste pop-up-uri. Daca se intampla, nu e vina programului, ci a celui care il administreaza.

 

WordFence

WordFence e un plugin de securitate. Securitate = de bine pentru site-ul tau.

Aici nu sunt prea multe de spus. Securitatea site-ului e foarte importanta dar, nu iti dai seama de ea decat atunci cand nu o ai. Dupa ce un hacker ti-a spart site-ul, vei ajunge sa consideri securitatea foarte importanta.

Practic, e ca si sanatatea. Daca o ai, totul e ok si nu esti constient de ea. Dar, devine FOARTE valoroasa atunci cand nu o ai.

WordFence este un plugin care vine cu un pachet de optiuni de securitate care functioneaza in mod automati si fara sa trebuiasca sa faci setari multe si complicate.

In mare, este foarte eficient in a bloca incercarile de atac a unui site prin forta bruta (incercari repetate) sau diferite modalitati de a testa pentru vulnerabilitati.

Este un plugin infailibil? Nu. Dar, este in opinia mea un plugin esential. Asta cel putin pana cand va aparea altul si mai bun pe securitate.

 

WooCommerce

Si exista si o mentiune extra: WooCommerce. Acesta este un plugin cu adevarat esential pentru oricine care doreste sa isi faca un magazin online.

Practic, fara WooCommerce WordPress nu este un magazin ci doar un site de prezentare/blog/revista. WooCommerce aduce functii “standard” ale magazinelor online cum ar fi adaugarea in cos, crearea de cont, administrarea profilului, impartirea produselor pe categorii, gestionarea descrierilor de produse, etc…

Practic, tot ce ne-am obisnuit sa existe implicit la un magazin online. Daca vrem sa avem un magazin online in WordPress, atunci WooCommerce chiar este un plugin esential.

Subiectul este insa mult prea vast si am sa il acopar intr-o postare viitoare.

Tot in postari viitoare am sa abordez si alte categorii de plugin-uri:

 • Plugin-uri Foarte utile
 • Plugin-uri Contextual utile
 • Plugin-uri supra-apreciate

Insa toate astea in postari si webinarii viitoare. Pana data viitoare, puteti vedea subiectul prezentat aici si pe Youtube – el a fost subiectul webinarului de joia trecuta.

Ad-Web - Agentie Marketing Online | Web-Design | Servicii Promovare Online | Tel: 0775.304.971