Magazine online woocommerce sau pe platforma proprie – care este solutia mai eficienta?

Magazine online woocommerce sau pe platforma proprie – care este solutia mai eficienta?

Vrei sa lansezi o afacere in mediul online? Daca esti pregatit sa vinzi clientilor tai, oriunde s-ar afla acestia, fara a te limita la locatie, primul lucru de care ai nevoie este un magazin online.

Exista mai multe modalitati de a lansa un astfel de magazin. Fie ca discutam de magazine online woocommerce – lansate pe Wordpres, fie ca discutam de magazine online pe platforme specifice, fiecare website de acest tip te va ajuta sa iti lansezi afacerea si sa vinzi mai mult.

banner-1544x500


Ce sunt magazinele online pe woocommerce?

Woocommerce reprezinta o varianta de magazin online, lansat cu ajutorul platformei WordPress.

Initial, WordPress nu a fost o platforma pentru comert online ci de blogging – insa de-a lungul timpului actualizarile au facut ca platforma sa fie din ce in ce mai performanta si mai complexa. In timp comunitatea WordPress a dezvoltat o extensie (plugin) cu scopul de a oferi wordpress-ului facilitatile necesare unui magazin online.

Asadar, astazi exista posibilitatea ca, prin intermediul plug-in-ului WooCommerce, sa poti lansa un magazin online direct pe WordPress.


Ce alte variante mai exista pentru lansarea unui magazin online?

In afara de magazine online woocommerce mai poti lansa astfel de websiteuri de vanzare online pe platforme dedicate acestora. PrestaShop si OpenCart sunt cele mai intalnite variante. Iar daca ai in plan un magazin urias, cu stocuri de marfa multiple si cu o multime de functii complexe de filtrare si administrare, Magento este platforma pe care o cauti.

Totusi, daca iti lansezi un magazin online prin intermediul WordPress, ai anumite avantaje.

Care sunt principalele puncte forte in cadrul unor magazine online woocommerce?

  • In primul rand, atunci cand alegi un magazin online woocommerce, prin intermediul WordPress, trebuie sa stii ca platforma si toate pluginurile necesare sunt GRATUITE.
  • Mai mult decat atat, WordPress este poate cea mai usor de utilizat / administrat platforma – tocmai de aceea, peste 30% din website-urile globale sunt realizate pe WordPress.
  • Un avantaj enorm este faptul ca pe un magazin online woocommerce poti adauga un numar nelimitat de produse.
  • In plus, pentru fiecare dintre acestea poti obtine recenzii, ratinguri din partea clientilor (aceste functii fiind incluse) si le poti optimiza singur, platforma fiind foarte accesibila.
  • WordPress ofera acces la peste 29.000 de plug-in-uri. Cu ajutorul acestora poti face orice actiune posibila pe website-ul tau. SEO, formulare de contact, slidere si pagini diverse – customizarea website-ului sub orice forma iti va fi mult mai la indemana cu ajutorul acestor module.
  •      Posibilitatile de personalizare sunt nelimitate in ceea ce priveste magazinele woocommerce – poti alege oricand o tema noua pentru site-ul tau sau o poti modifica din cod pe cea actuala.


Diferenta intre magazinele online woocommerce si cele pe platforme dedicate

 

In principal, intre cele doua tipuri de magazine exista o singura diferenta majora. In cadrul WordPress, pe langa magazinul tau online poti integra cu succes si o pagina de prezentare, un portofoliu de servicii sau un blog. Platformele precum PrestaShop sau OpenCart sunt dedicate magazinului online.

Astfel, vei avea mai multa libertate de expresie si de creare a continutului pe un magazin woocommerce.

Insa, daca ai nevoie de un magazin custom, pe care sa il modifici si sa-l adaptezi nevoilor tale, daca vrei sa investesti in module platite si in optiuni cat mai complexe, platformele dedicate ecommerce vor avea un avantaj in aceasta directie.

Cum se realizeaza un magazin online pe WordPress?

In general, realizarea unui magazin online woocommerce presupune trei etape:

  • alegerea si instalarea temei woocommerce
  • instalarea modulelor si customizarea designului
  • optimizarea si lansarea magazinului online

Cum se alege o tema woocommerce?

WordPress-ul are o biblioteca extrem de consistenta de elemente. Aici putem gasi o multime de teme pentru site-ul nostru. Insa, daca vrei o tema specifica sau vrei ceva cu un design mai atractiv, poti intra pe site-uri de specialitate (cum este themeforest) si poti cumpara o tema profesionala. Pentru instalarea temei sunt necesari doar trei pasi: descarca tema, dezarhiveaz-o si incarc-o in folderul specific temelor din radacina site-ului (wp/contentthemes). Dupa acesti pasi vei gasi tema disponibila in board-ul WordPress si o vei putea selecta ca tema curenta pentru site-ul tau.

Instalarea plugin-urilor pentru magazine online woocommerce

Plug-in-urile se gasesc in magazinul de module Worpress. Intri pe pagina de plugin-uri si alegi ceea ce ai nevoie (exista plugin-uri specifice pentru un magazin online – cel de integrare a platilor online, spre exemplu), cumperi sau descarci plugin-urile (daca sunt gratis) si le instalezi in wordpress din aceeasi sectiune plugins.

question-mark-dice

Ce plug-in-uri necesita un magazin online WordPress?

Pentru ca utilizatorii tai sa gaseasca produsele tale mai usor pe site vei avea nevoie de un filtru. Pluginul AJAX este perfect pentru acest lucru. Mai apoi, pentru ca produsele sa poate fi cumparate, clientii tai vor avea nevoie de un cos de cumparaturi. Pentru asta exista modulul WooCommerce Cart. Un modul de SEO este necesar, pentru ca descrierile produselor tale sa te ajute sa iti pozitionezi magazinul cat mai sus in Google. Poti alege clasicul YOAST SEO de la WordPress. Vrei sa vezi ce inseamna SEO pentru un magazin online si care este importanta acestui element in afacerea ta? Descarca ghidul nostru despre SEO in Ecommerce.

Un modul de shipping te va putea ajuta  sa mentii ordinea in livrarile tale. UPS Shipping poate fi o solutie in acest caz.  Un procesator de plati este important pentru clientii tai. Acestia vor trebui sa plateasca online. Poti incerca Stripe Payment in acest sens.

Apoi, o multime de pluginuri sunt disponibile pentru managementul relatiei cu clientii, pentru informarea clientilor prin email, pentru oferte si cupoane personalizate. Toate acestea pot fi un avantaj in pozitionarea magazinului tau woocommerce pe piata.

Pont: daca doresti ca pagina ta de produs sa arate imbatabil, poate arunci un ochi pe modulul Woocommerce Products Designer!

Optimizarea si lansarea unui magazin online woocommerce

Optimizarea poate fi facuta pe mai multe paliere. Optimizarea SEO este cea mai importanta (deoarece vrei sa fii gasit de clientii tai pe primele pagini in Google). Apoi te vei ocupa de optimizarea tehnica, fara de care lansarea site-ului tau nu poate avea loc. Aici putem discuta de optimizarea vitezei, optimizarea codului sau optimizarea imaginilor.

Pentru a testa metricii de performanta si pentru a sti ce trebuie optimizat, poti arunca o privire pe GTmetrix, care te va ajuta sa intelegi mai bine ce functioneaza si ce nu, la magazinul tau online.

 

Vezi mai multe articole din categoria: Web Design

Vezi intregul program educational al SEOmark.ro

Ma intereseaza sa implementez ceva similar cu ce e in articol

Cu ce difera realizarea unor magazine online pe alte platforme (dedicate ecommerce)?

In sine, realizarea tehnica a unui magazin va presupune tot aceleasi lucruri, indiferent de platforma aleasa. Doar ca atunci cand realizezi magazine online woocommerce ai ajutor din partea WordPress, prin faptul ca aici exista module pentru fiecare functie, iar platforma in sine este mai usor de administrat.

Pe o platforma dedicata ecommerce va trebui sa te complici un pic mai mult (solutiile fiind mai complexe, mai personalizate in functie de platforma aleasa).

Spre exemplu, temele de bază OpenCart nu sunt mobile-responsive. PrestaShop poate oferi si functii de mobile-commerce, acestea fiind functii suplimentare care vor necesita mai multa munca pentru lansarea magazinului tau online. De asemenea, OpenCaart nu furnizeaza decat 8 modalitati de shippment, iar programele ce pot fi integrate pe platforma sunt limitate – acestea trebuind sa fie construite sub forma de cod – activitate costisitoare si care, din nou, consuma timp suplimentar.

Cat costa realizarea unor magazine online woocommerce?

Dupa cum ziceam mai sus, platforma si unele module sunt absolut GRATUITE in cazul unui magazin online woocommerce. Astfel WordPress ecommerce este o solutie viabila din punct de vedere financiar. Evitand costurile tehnice, nu mai trebuie sa platesti decat hostingul, domeniul si specialistul care iti realizeaza site-ul.

Costul unui magazin online woocommerce difera insa de complexitatea sa. Daca iti doresti un magazin puternic, customizat in functie de dorintele tale, acesta te va costa mai mult. Daca vrei un website eficient, e si normal sa platesti mai mult!

CONCLUZIE: magazine online woocomerce sau magazin online pe platforma dedicata – care este solutia?

Solutia perfecta pentru tine difera in functie de ceea ce iti doresti. Vrei un magazin online rapid si eficient, pe care sa-l poti administra cu usurinta si sa poti modifica imediat ceea ce nu-ti place? Atunci WooCommerce este solutia pentru tine.

Vrei un magazin online complex cu foarte multe functii si cu diverse module custom implementate? Ai o afacere la nivel extrem de mare si iti permiti un buget urias pentru a sustine o platforma custom? Alege Magento sau alte platforme dedicate ecommerce!

  • Din punct de vedere al eficientei, un magazin online woocommerce va face exact acelasi lucru ca si un magazin online pe o platforma dedicata. Doar ca acesta iti va permite sa afisezi si alte pagini clientilor tai – o pagina de portofoliu sau un blog, spre deosebire de platformele dedicate.
  • In schimb, daca ai nevoie de un magazin premium, ce ofera solutii complexe, dar si mai dificil de administrat, platformele de tipul Magento sunt solutia ideala.

Tu decizi de ce anume ai nevoie pentru ca afacerea ta sa mearga. Daca vrei sa afli mai multe despre magazine online woocomerce si despre avantajele acestora, contacteaza-ne!

Ad-Web - Agentie Marketing Online | Web-Design | Servicii Promovare Online | Tel: 0775.304.971